Vitamin A je prije svega poznat po mrkvi i po vidu.
Međutim, vitamin A je hormon poput vitamina D i sudjeluje u toliko velikom broju fizioloških reakcija da ih je nemoguće nabrojati.
Naučit ćemo koji su to izvori vitamina A, kada trebamo pripaziti na hipervitaminozu te kada možemo očekivati manjak vitamina A i u kojim populacijama, ne samo kod nas nego i u svijetu.
U tečaju ćete saznati:
O retinoidima i karotenoidima u hrani
Mehanizam nastanka retinoida
O apsorpciji i transportu retinoida i karotenoida
Koja je molekularna fiziologija vida
Kada vitamin A djeluje na imunološki sustav i općenito na zdravlje
Koje su doze uzimanja vitamina A
Koje su posljedice manjka vitamina A
O hipervitaminozi A
Koja je hrana bogata vitaminom A
Tečaj je namijenjen:
osobama sa završenom edukacijom iz kemije
osobama sa završenom edukacijom iz biomedicinskog područja
nutricionistima
svima koji sami stekli predznanje iz područja kemije i biomedicine